Programma dinsdag 20 januari 10.00- 18.00 uur
ONDERWIJS; het verduurzamen van kennis voor de volgende generaties
Een dag voor iedereen die eens wat verder wil nadenken over de belangen van onderwijs voor huidige en toekomstige generaties. Denk, doe en/of debateer mee in hoe kennis daadwerkelijk kan worden omgezet naar producten, processen of diensten die ertoe doen.
Doorlopend programma:
Mine to WEcraft
Met het spel Minecraft gaat een groep jongeren van generatie Z een virtuele wereld bouwen. We starten op dinsdag met de eerste steen. De ontwikkelingen zijn 24 uur online en tijdens InfraTech op schermen te volgen.
Foto expositie ‘Ogenschijnlijke perspectieven’
Met deze expositie toont de Amersfoortse fotograaf Dirk Verwoerd zijn specialisme; architectuurfotografie. Het oneindige reizen, de uiteenlopende culturen en sferen van de wereld vormen zijn grootste inspiratiebronnen.
Na registratie voor een gratis bezoek aan InfraTech kunt u zich aanmelden voor een plek tijdens één van de onderstaande onderdelen
DAGPROGRAMMA:
10.30-11.30 uur – Opening InfraTech
Interview met Gert-Jan van den Nieuwenhoff; General manager B2B AHOY door gesprekleider Karin Ingelse
Awarduitreiking ‘Meest krachtige persoon in de Infrasector’
InfraTech 2015 heeft als thema ‘Krachtig Vooruit’. In dat kader is de sector op zoek gegaan naar de ‘Meest krachtige persoon in de infrasector’. Onderstaande personen zijn hiervoor genomineerd en het publiek bepaalt wie de uiteindelijke winnaar wordt:
Klik hier voor een overzicht van de genomineerden met motivatie en bekijk de reacties van de genomineerden in een persoonlijke video.
Als start voor de InfraTech zal de eerste steen in Minecraft worden gelegd door generatie Z en minecraftspeler Mels Buijink en de winnaar ‘Meest krachtige persoon in de Infrasector’
11.30- 12.00 uur – Het veranderende HBO landschap
Christophe Maria Ravesloot; Lector toegepast wetenschappelijk onderzoek BIM en duurzame energie op Hogescholen Rotterdam en Inholland én Directeur en Dekaan a.i. Business School Nederland in Buren
Met inhoudelijke voorbeelden zoals toepassing van Duurzame Energie en BIM geeft Christophe inzicht hoe het HBO onderwijs inhoudelijk aan het veranderen is.
12.00- 12.30 uur – Connecting Networks project; Rendement van de student door het verbinden van Onderwijs aan het Bedrijfsleven
Rogier Laterveer; researcher Hogeschool Utrecht en projectleider Green Prototyping Platform
Studenten van Hogeschool Utrecht hebben voor hun afstudeeronderzoek een nieuwe benaderring gekozen. Connecting Networks maakt het voor studenten mogelijk vanuit een integrale benadering onderzoek te doen in een multi-disciplinaire setting met toegang tot een zakelijk netwerk van bedrijven. Hierbij staat het versterken van netwerken en samenwerkingsvormen vanuit gedeelde onderzoeksvragen centraal.
12.30- 13.00 uur – Probleem oplossende vermogen van managementcompetenties
Christophe Maria Ravesloot; Lector toegepast wetenschappelijk onderzoek BIM en duurzame energie op Hogescholen Rotterdam en Inholland én Directeur en Dekaan a.i. Business School Nederland in Buren
Na het afstuderen op HBO niveau zou het vervolgonderwijs richting management kunnen gaan. Christophe laat zien hoe deze management richting er uit kan zien, vooral vanuit het perspectief van probleemoplossend vermogen in inhoudelijke zin. Hij zal zich vooral richten op competenties van managers en hun probleem oplossende vermogen in management termen.
13.00-13.30 uur – Organiseren van kennis voor waardecreatie
Frank Lekanne Deprez; directeur Zero Space, associate Globally Cool en docent HRM Nyenrode
Welke bronnen moet je aanboren om kennis management waarde te laten toevoegen aan uw organisatie. Met zijn mini-lecture zal Frank interactief het landschap van literatuur naar daadwerkelijke praktijkvoorbeelden vertalen.
13.30 – 14.00 uur – Design Jams
Peter van Waart en Justien Marseille; hoofddocenten/ researchers Kenniscentrum Creating010 van Hogeschool Rotterdam
Design Jams is een ontwerpmethodiek die onder tijdsdruk en in een veilige omgeving aanzet tot experimenteren en prototypen. Met Design Jams ga je in een multidisciplinair team, weg van de gebaande paden, nieuwe inzichten en kansen ontwikkelen.
14.00-16.00 uur – BNR zakendoen met…
Met BNR Zakendoen Met… kiest BNR voor het nieuws vanuit de kern van de zaak. Topondernemers en het bedrijfsleven ontmoeten elkaar deze dag in de WIJ.
14.00-14.30 uur – Techniek is fun: kijkje over de schutting
Corina Punte, docent Bouwkunde en contactpersoon voor het werkveld bouw gerelateerde opleidingen bij Saxion Hogeschool laat aan de hand van voorbeelden zien hoe Saxion bovenstaande vraagstukken implementeert in het huidige onderwijs.
Het huidige HBO onderwijs kan al lang niet meer zonder de actieve input van het werkveld. De omgeving en de techniek veranderen zo snel dat dit niet meer door een persoon( docent ) bij te houden is. Door de student nieuwsgierig te maken en uit te dagen om over de schutting van hun eigen discipline te kijken ontstaan vernieuwingen en co-creaties. Voorbeelden hiervan zijn techniek en chemie of techniek en productontwikkeling. Om een voldoende instroom van techniek studenten te genereren, moeten kinderen, docenten en ouders al vroeg in aanraking komen met de fun-factor van techniek. Saxion Hogeschool bouwt hiervoor een LEGO innovatiestudio.
14.30-15.00 uur – Open podium
15.00-15.30 uur – Proces versus inhoud in de beroepspraktijk
Titia Luiten; Architect en eigenaar JHK Architecten
JHK levert als potentieel werkgever van de huidige student én als lid van het Connecting Networks project een doorkijk naar de soms weerbarstige beroepspraktijk. Het werken binnen integrale contracten leidt tot een toename van complexe processen waarbij de inhoud ondergeschikt dreigt te raken aan het proces. Welke vaardigheden heb je nodig om hierin als vakman (m/v) succesvol te opereren? JHK illustreert dit aan de hand van actueel werk.
15.30-16.00 uur – Keukentafelgesprek; Huisvesting in de veranderende omgeving van nieuwe generaties
Veronique Marks; Director Corporate Real Estate TU/e en stuurgroeplid Opdrachtgeversforum
Een tafelgesprek met studenten over de ontwikkeling van huisvesting
16.00- 16.30 uur -BIMlab
Martinus van Ruitenbeek; Specialist Volker InfraDesign en oprichter BIMlab
Hoe bouwen driehonderd studenten gezamenlijk een stad
16.30- 17.15 uur – WIJconomie; ons onderwijs in de spanning tussen economie en welzijn
Annemarie Soeteman studio Socrates
Ons onderwijs produceert burgers die vooral de economie van nut zijn. Een Amerikaanse filosofische school pleit voor onderwijs dat burgers creëert die kritisch denken en zich breed ontwikkelen. Een WIJconomie?
17.15-18.00 uur – De week van het nachtkastje
Remko van der Lugt; professor Co-Design aan Hogeschool Utrecht
Bij de Hogeschool Utrecht is de Week van het Nachtkastje krijgen studenten een week de tijd en alle hulp die nodig is om een idee uit te werken naar daadwerkelijke actie(s).
De week van het nachtkastje is geïnitieerd vanuit de minor Co-design Studio van docent Remko van der Lugt en gedragen door een team professionals uit de (product) design en business wereld
Dit interactieve programma kan aan wijzigingen onderhevig zijn. Raadpleeg daarom regelmatig het InfraTech kennisprogramma of deze site voor de laatste stand van zaken. Ook houden wij je op de hoogte via onze ‘social media’
Dit Jonge Geesten initiatief wordt vormgegeven door:
Floriaan Alfrink | Ton Buijink |Jenny de Koning | Dirk Follet | Niek Gort | Anita Holst | Annoesjka Nienhuis | Mireille Gotz | Maarten Hellemans | Yuri Kiontke | Maarten Kraneveld | Katja Oostendorp | Mark Modderkolk | Peter Neijts | Karel Sormani | Martin van der Vliet | Dafra van Engelen | Maurice van Rooijen | Saskia Vernooij | Tessa Koene | Anneke Vlieger | Henk Wijnen | Arnoud de Bruijne
WIJ wordt mogelijk gemaakt door de gastheren van InfraTech: