TheoryU is een methode en een begrippenkader dat meer bewustwording creëert bij mens en organisatie met als doel in co-creatie een complexe verandering teweeg te brengen. Dit is nodig omdat organisaties een fundamentele verschuiving moeten maken van statische hiërarchishe systemen naar meer flexibele, natuurlijke vormen van leiderschap, waarin het individu en netwerken een grote rol spelen. Hierbij volgt men de beweging van de letter U, vandaar de naam theory
Met TheoryU doorlopen wij de volgende 5 fases:
Fase 1 Co-initiating
Aan het begin van elk project of initiatief verzamelen één of enkele sleutelpersonen zich met de bedoeling het verschil te maken in een situatie dat er voor hen of eigen organisatie echt toe doet. Wanneer ze samenvloeien tot een kernteam behouden ze een gemeenschappelijke wil om hun doel , de mensen die ze willen betrekken en het proces dat ze willen inzetten. De context die het mogelijk maakt dergelijke kerngroep te vormen is een proces van ‘deep listening’ en kenmerkt zich in door Aanwezigheid, verbinden en initieren door een gemeenschappelijke intentie.
Fase 2 Co-sensing
De beperkende factor van transformationele verandering is niet gebrek aan visie of ideeën, maar een onvermogen te voelen. Dat wil zeggen om collectief en helder te zien. Wanneer de deelnemers aan een groep zich bewust zijn van het collectieve potentieel dan is het bijna alsof er een nieuwe manier van kijken ontstaat. In deze fase van observatie en ervaringen opdoen vormt zich een toegewijd team en worden essentiële vragen verduidelijkt. Men vraagt zich af wat relevant is en onderzoekt zaken waarvan men nog niet veel weet.
Fase 3 Co-presencing
De essentie van de co-presencing fase is de ervaring van transformatie van het oude en komen in het nieuwe. Loslaten en verwelkomen. Het gaat over terugtrekken, reflecteren en het innerlijk weten toestaan zich te ontvouwen. Vertragen om te begrijpen. Wanneer een groep deze drempel overschrijdt dan blijft niets hetzelfde. De groep begint als één geheel te werken waardoor er een hoger energieniveau en een gevoel van toekomstige mogelijkheid ontstaat.
Fase 4 Co-creating
De beweging van Co-creatie in de U resulteert in een reeks van kleine levende voorbeelden (living examples) die de toekomst verkennen door te doen. Bovendien leidt dit tot een uitwisseling van informatie en kennis dat benut kan worden door ideeën en prototypes te delen. Hiermee kan men elkaar helpen om te gaan met de uitdagingen waarvoor zij staan. Deze fase vereist loslaten, bepalen wat echt nodig is en dan met oplossingen komt die je kan aanpassen op basis van wat er gebeurt door observatie.
Fase 5 Co-evolving
Zodra we enkele prototypes hebben ontwikkelt en zich op micro niveau weergaves van bestaande situaties zijn gevormd kunnen we beoordelen welke de grootste impact hebben op het systeem. Deze fase vereist betrokkenheid van stakeholders van andere instellingen en sectoren. Heel vaak blijkt dat wat je bij aanvang van het U-proces hebt bedacht er uiteindelijk iets anders is ontstaan.
De co-evolving fase resulteert in een innovatie infrastructuur dat initiatieven verbindt aan organisaties en spelers die kunnen helpen om een prototype naar een volgende niveau op te schalen.
CC License by the Presencing Institute – Otto scharmer
Tekening banner: @Kelvy_Bird zie hier haar website
Jonge Geesten® is in 2009 door Maurice van Rooijen opgericht en staat sinds 19-11-2013 geregistreerd als JG Jonge Geesten® bij het Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom (BBIE)