In december 2012 heeft de stuurgroep van het Opdrachtgeversforum ons benadert of wij wilden helpen het  Opdrachtgeverschap op een andere wijze onder de aandacht te brengen.  Voor ons een complex vraagstuk dat een beroep deed op onze creativiteit en wij zagen deze samenwerking dan ook als een unieke kans.  Ook sluit deze wens aan bij de doelstelling van Jonge geesten die dit soort ambities ondersteunt en in beweging wil zetten.

Via professor Marielle Heijltjes van Maastricht University kwam Jonge Geesten in aanraking met het boek Theory U  In dit boek schrijft Otto Scharmer persoonlijk leiderschap en cocreatie met als kernvraag: ‘hoe kan ik als mens een volstrekt eigen bijdrage leveren aan de maatschappij die tegelijkertijd aansluit bij wat de omgeving echt nodig heeft?’

Het Jonge Geesten initiatief met als thema ‘Kunst van het Opdrachtgeven’ betrof dan ook een co-creatie sessie met mannen en vrouwen van verschillende generaties.  Een co-creatie sessie die Theory U en de creatiespiraal verbond aan generatiedenken, leren en -werken.  De inspirerende omgeving  waarin dit werd georganiseerd was het DuneHouse van min2 in Bergen aan Zee.  Geen onbekenden voor ons omdat Maarten en Jetty Min ook hun medewerking aan ‘Schoonheid van de Bouw‘ hadden gegeven.

DuneHousetheory UDuneHouse intérieurJetty en Maarten Min

De dag bestond uit 3 delen

1. De ochtendsessie; waarin men met elkaar kennis maakte, opsplitste in 3 groepen en daarin met elkaar tot een verdieping op de kennismaking kwam.  In die ontmoeting deelde men persoonlijke wensen tav het Opdrachtgeven en luisterde men bewust naar elkaars wensen om zo tot een gezamenlijk beeld te kunnen komen.

groep Bibliotheekgroep Middenschipgroep bovenetage

2. Een pauze; waarin er tijd was voor een lunch met alleen maar duurzame, biologische streekproducten verzorgd door Tanja van den Berge van Keuken van Bergen.  Tijdens de lunch ontstonden er gesprekken met een onvermijdelijke beeldenuitwisseling.  Tijdens een strandwandeling over het mooie strand van Bergen werd menig contact persoonlijker en werden gedachten uitgewisseld of de stilte gezocht.

081broodje088

strandwandeling091131

3. De middagsessie; waarin iedere groep opnieuw contact maakte met haar ideeën en  deze uitwerkte tot een presentatie voor de toekomst . Daarna kwam men als geheel bij elkaar voor de presentaties. Hiermee ging men  gezamenlijk  vormgeven aan een toekomstbeeld, werden benodigde acties afgesproken en het geheel afgesloten met een interview door journalist Ingrid Koenen van Cobouw en een “Geest uit de fles” borrel.

groep MiddenschipbovenbibliotheekKoen van der Kroon101Leentje Volker102126121Ingrid KoenenJetty Min

De volgende 3 prototypes zijn tijdens de cocreatiesessie ontstaan:

  1. De bruiloft; alvorens een opdracht te gunnen nodigt de Opdrachtgever alle mogelijke opdrachtnemers uit voor een feest.  Aan het einde van het feest wordt de opdracht gegund, waardoor alle partijen elkaar op een andere manier hebben leren kennen.  Dit idee heeft nog de conceptstatus.
  2. Het regelarm contract; bij Rijkswaterstaat is inmiddels een team van jonge mensen ingericht dat als opdracht heeft daadwerkelijk een contract met zo min mogelijk regels te ontwikkelen.  Dit prototype wordt door Rijkswaterstaat project DOEN genoemd. In dit team zit o.a. mede organisator van het Jonge Geesten initiatief Schoonheid van de Bouw en deelnemer aan de cocreatie sessie Koen van der Kroon.
  3. De Rallye Monte Carlo;  dit idee is inmiddels het meest recente Jonge geesten initiatief , een game die gaat over het overbruggen van verschillen.  Het geeft de deelnemers de mogelijkheid het over deze verschillen te hebben en uiteindelijk een dialoog aan te gaan over de overeenkomsten en zo te komen tot een betere samenwerking en wederzijds begrip.

074Regelarm contractRMCdeelnemers

De volgende mensen  participeerden aan de co-creatie sessie:

fotografie Jean van Lingen

Voor dit initiatief heeft Jonge Geesten samengewerkt met:

Stichting Ervolutie

 

artikel Cobouw

Lees hier het artikel in Bouw+Uitvoering over co-creatie sessie Kunst van het Opdrachtgever

Lees hier het artikel van journalist Ingrid Koenen over de co-creatie sessie “Kunst van het Opdrachtgeven”

Lees hier het Cobouw opiniestuk van Jan Hendrik Dronkers over co-creatie

 Zie hier een co-creatie proces in praktijk